L’ús de electroterapia en fisioteràpia permet millorar l’estat del nostre pacient de forma més eficaç, donada la utilitat d’aquesta tècnica. No obstant això, no sempre es coneixen quines són les característiques de la seva aplicació i els seus avantatges. A continuació, expliquem aquests factors entre altres qüestions.
Què és la electroterapia?
La electroterapia és un complement habitual de la fisioteràpia des de fa dècades. És a partir de la creació dels microprocessadors quan s’ha convertit en una eina indispensable en els centres dedicat a aquesta disciplina.
Ara ens resulta possible regular amb major exactitud la intensitat del corrent per a aconseguir escurçar el període de recuperació del pacient. L’electrofisiologia combina el coneixement del fisioterapeuta amb les lleis de la física i de la química per a aconseguir reaccions curatives que acaben per relaxar la musculatura de manera natural i per pal·liar l’abast de les lesions que s’hagin pogut sofrir.
Tipus de electroterapia en fisioteràpia
Aquesta tècnica es caracteritza per dividir-se en tres tipus fonamentals per a guanyar en adaptabilitat per a cada pacient.
EMS
Aquestes sigles fan referència als electroestimuladores musculars. S’usen gràcies a la tecnologia TENS (estimuladors a través de pegats en la pell). Els pegats es col·loquen sobre la lesió i es va modificant la intensitat del corrent per a aconseguir anar augmentant la resistència del múscul i dels teixits.
Microones
Aquesta alternativa no és recomanable per a embarassades, persones amb marcapassos o amb una pròtesi metàl·lica. S’aplica calor a través de raigs infrarojos que arriben directament al múscul. Però sense provocar sensacions molestes en la pell. La seva eficàcia és molt alta, ja que estimula la creació de teixits i la reparació fibril·lar.
Iontoforesis
Consisteix en la injecció d’una medicació específica que reforça els seus efectes gràcies a l’electricitat. En l’actualitat, es prefereix l’eficàcia de la medicació a l’ús. Encara que aquesta alternativa, la fisioteràpia en esportistes d’elit, sí que és usada per a recuperar-se en un temps rècord. És contraproduent en els mateixos casos que els explicats en l’apartat anterior.
Quins són els beneficis de la electroterapia en fisioteràpia?
A part dels ja esmentats, serien els que es descriuen en els següents apartats.
El seu poder per a calmar les molèsties musculars
Si bé el massatge fisioterapèutic està pensat per a aconseguir aquest mateix resultat. L’estimulació amb electricitat comporta que els nervis i els músculs es relaxin progressivament. Una estimulació suau produeix també un efecte analgèsic que acaba per fer més suportable la lesió i per anar recuperant el moviment natural dels músculs de forma menys dolorosa.
El seu caràcter antiinflamatori
La inflamació muscular o la tendinitis són dues dels motius principals per a experimentar dolor en la zona a recuperar. L’electricitat ajuda a dilatar els vasos sanguinis, la qual cosa permet que baixi la inflamació i que els teixits danyats comencin a recuperar-se de manera progressiva.
El seu valor com a mesura preventiva
El fisioterapeuta no sempre treballa per a corregir lesions, sinó també per a prevenir-les. Amb la electroterapia a diferents intensitats aconseguim que la musculatura continuï treballant a un ritme habitual. Enfortint així els teixits i evitant l’aparició de trencaments fibril·lars o de contractures.
electroterapia en fisioteràpia
És una eina indispensable per a reduir el període de recuperació del pacient
La seva capacitat per a equilibrar el reg sanguini en la zona danyada
Una alteració de l’estructura interna del múscul o del tendó provoca que la circulació es modifiqui, la qual cosa impedeix la correcta oxigenació de l’àrea lesionada. L’electricitat actua com a correctora d’aquestes anomalies, accelerant el procés de recuperació i incidint en la correcta oxigenació dels teixits, amb el que evitem la seva atròfia.
La seva eficàcia per a corregir tot tipus de lesions
Tal com hem indicat, el fisioterapeuta té la capacitat de regular la intensitat del corrent depenent de les necessitats del pacient. Així, luxacions, esquinços o contusions poden solucionar-se en menys temps, evitant així els seus molestos símptomes i conseqüències diverses i imprevisibles.
Qui ha d’aplicar la electroterapia?
Sempre un fisioterapeuta. Encara que existeixen centres que la usen amb finalitats estètics, cal recordar que un mal ús de la mateixa pot augmentar l’abast de la lesió i complicar la recuperació.
És important subratllar que un fisioterapeuta necessita totes les proves diagnòstiques possibles del seu pacient així com conèixer el seu historial mèdic. Només llavors podrem dissenyar el tractament més recomanable i optar, o no, per l’ús de la electroterapia per a corregir el problema.
La combinació dels massatges, els estiraments i les altres accions típiques de la fisioteràpia amb l’electricitat comporta els efectes ja comentats. Podem afirmar que l’electricitat es converteix en la millor aliada del fisioterapeuta per a augmentar l’abast de les seves maniobres i per a aconseguir que el pacient recuperi la seva qualitat de vida en menys temps.
Així, la electroterapia en fisioteràpia són no ja una alternativa, sinó una possibilitat real d’aconseguir que el nostre treball sigui més eficaç i es converteixi en una ajuda indispensable per al pacient.