El microona és un tipus de termoterapia profunda, que té freqüència alta, i que és usat en fisioteràpia com mig terapèutic per a aconseguir efectes tèrmics en teixits localitzats en zones més profundes de l’organisme. És per això, que posseeix grans propietats per a rehabilitar múltiples patologies.

La diatermia és un tipus d’intervenció que s’aplica en rehabilitació, amb la finalitat de generar canvis en la fisiologia dels teixits profunds. Aquesta pot ser aplicada en fisioteràpia mitjançant ona curta o microona.

Per a què està indicada la teràpia amb microones?
El microones en tenir la capacitat d’arribar les seves ones a teixits grassos i musculars, pot ser utilitzat en zones com el colze per a tractar la epicondilitis i la epitrocleitis, a regions com el maluc quan hi ha bursitis, al genoll en casos de tendinitis rotuliana i en la part posterior del turmell per a tractar la tendinitis Aquilea.

Així mateix, pot ser utilitzat com a tractament en miàlgies, unes altres tendinitis, bursitis, cops, artritis reumatoide i en linfedema de les extremitats.

“És un tipus de electroterapia de freqüència alta que és utilitzat majorment per a arribar a la pell als músculs”

En quins casos no s’utilitza el microona?
Ara bé, com el microones és un equip que genera calor en zones profundes, existeixen situacions i patologies en les quals no ha de ser aplicat aquest tipus de diatermia. Les seves contraindicacions són les següents:

Aquell pacient que tingui marcapassos, DIU, implants metàl·lics o dispositius auditius.
En processos neoplàsics, infeccions i hemorràgies, no ha d’administrar-se ja que la freqüència i la transmissió d’ones, poden generar una dispersió de cèl·lules nocives, cap a altres zones.
Embaràs.
Damunt del cartílag de creixement, és a dir no ha de col·locar-se en els ossos llargs de nens menors de 16 anys.
Pacient que té alteracions sensitives, ja que no pot percebre si el dispositiu li està fent mal tissular.
Tampoc es pot col·locar en zones sensibles com els ulls, els òrgans pelvians i abdominals.
Una altra contraindicació, són els pacients que tinguin tuberculosis, ja que es pot disseminar la infecció respiratòria.
Quins són els efectes del microones?
El microones està classificat com termoterapia de conversió, ja que és una freqüència electromagnètica alta que s’introdueix en diferents capes tissulars, i que una vegada allí genera calor i molts efectes positius. Entre aquests efectes corporals podem esmentar:

S’utilitza com a teràpia per a millorar el dolor.
Té bons efectes en l’aplicació de cicatrius.
Disminueix la rigidesa de les articulacions.
L’ona produeix major elasticitat tissular.
Disminució eficaç de l’edema.
A més el microones col·labora en la rehabilitació de pacients amb neuropatías.
Un altre tipus de tractament usat en fisioteràpia és la electroterapia de baixa freqüència, que té diferents efectes que el microones.